Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Θεία λειτουργία τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας στους αρχαίαυς Φιλίππους


Μέσα σε κλίμα κατάνυξης, χιλιάδες πιστοί, από περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρακολούθησαν σήμερα την πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος στον Ιερό Ναό - Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, ανήμερα του εορτασμού της μνήμης της πρώτης Ελληνίδας και Ευρωπαίας γυναίκας χριστιανής, που βάφτισε το 50 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος, όταν επισκέφθηκε την περιοχή.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του αναφέρθηκε με ευλαβικά λόγια σε αυτήν την ξεχωριστή στιγμή της βάφτισης της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας, από τον Απόστολο Παύλο, όταν ο ίδιος, μετά το όραμα Κυρίου, αποβιβάστηκε στο αρχαίο λιμάνι της Νεάπολης και, δια μέσου της αρχαίας Εγνατίας Οδού, επισκέφθηκε τη φημισμένη πόλη των Φιλίππων.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας καθαγίασε το σημείο (υπαίθριο βαπτιστήριο) όπου, σύμφωνα με την παράδοση, βαφτίστηκε η Αγία Λυδία και στο οποίο σήμερα τελούνται βαφτίσεις ενηλίκων, που επιθυμούν να ασπαστούν το χριστιανισμό.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χθες το βράδυ αναγορεύτηκε επίτιμος καθηγητής του Τμήματος Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του ΤΕΙ Καβάλας. Λίγο αργότερα στο δείπνο που του παρέθεσε η διοίκηση του τεχνολογικού ιδρύματος αναφέρθηκε σε εκείνους που επιβουλεύονται το θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
«Υπήρχαν και υπάρχουν τόσες επιβουλές εναντίον αυτού του θεσμού, από πολλές πηγές και πολλές προελεύσεις. Όχι πάντοτε και απαραιτήτως αλλόθρησκες και με εχθρικές προελεύσεις», είπε με νόημα ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Συγκεκριμένα, μιλώντας για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Καππαδοκία, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε σε μια από τις αμέτρητες εκκλησίες, «τις ιστορημένες, τις εν μέρει κατεστραμμένες, τις σιωπηλές, τις εγκαταλελειμμένες», την οποία, όπως είπε, οι Τούρκοι ονομάζουν «σκοτεινή εκκλησία». Μέσα στην εκκλησία αυτή υπάρχει η παράσταση του Κυρίου που κρατά το Ευαγγέλιο και αναγράφονται τα λόγια του: «Εγώ ειμί το φως του κόσμου».
«Και σκέφτηκα», συνέχισε ο κ. Βαρθολομαίος, «αυτή την αναλογία που υπάρχει μεταξύ αυτής της παραστάσεως στη 'σκοτεινή εκκλησία' και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Της 'σκοτεινής Εκκλησίας' και το φως του κόσμου, που είναι ο Χριστός.
Από την άλλη πλευρά, τo Οικουμενικό Πατριαρχείο που ζει όχι κάτω από τις ιδεωδέστερες συνθήκες, ως γνωστόν. Αντιθέτως, υπέστη πολλές αδικίες και πολλούς κατατρεγμούς, αποτέλεσμα των οποίων είναι η συρρίκνωση του ποιμνίου του, η απώλεια πολλών, πάρα πολλών, περιουσιακών στοιχείων, των κοινοτήτων μας, της Ομογένειας. Αυτό, λοιπόν, το, κατά κόσμον αδύνατον, Πατριαρχείον και η αίγλη του και η ακτινοβολία του, ανά τον κόσμον. Πράγματα αντιφατικά, αλλά μήπως δεν είναι φαινομενικώς αντιφατικά αυτά που διαβάζουμε στην Αγία Γραφή», διερωτήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 

Πηγή: www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου